Z doby předkavkazské

 

 

Prvním psem byla drsnosrstá foxteriérka Saša Luxor (Peggy), narozená v lednu 1970. Již dávno předtím mě nadchlo cvičení se psy. Peggy byla výrazného temperamentu a plná vášně, a tak se na cvičišti okamžitě zapojila do všech aktivit. A její nejoblíbenější disciplínou byla obrana.

 

 

 
 
Na začátku historie "Lištičky" však stály dvě střední kníračky - Cita a Bora.
 

Cita z Nedošínského háje

byla fenka s velkým nadáním pro práci. Narodila se v roce 1972, v době, kdy střední knírač byl na většině cvičišť psem velmi exotickým. S nadšením prováděla vše, co jsme si na ni se skupinkou přátel vymysleli, i nad rámec zkušebních řádů, a bylo toho mnoho. Zúčastnila se několika desítek závodů, kde v konkurenci s výrazně většími psy, převážně německými ovčáky, mnohokráte zvítězila. Bravurně zvládala více kilometrové stopy v různorodém terénu, aportovala cokoli, co šlo uchopit, unést či dovléci (od mincí a nábojnic až po složený stan), zdolávala překážky všech typů, obrany byly přímo její vášní. Ve volném čase byla velkou komičkou a rošťanďou a na požádání předváděla rozličné cirkusové kousky.
 
Cita byla velmi aktivní až do věku 13 let.

Cita z Nedošínského háje
 

Bora z Nopaky

se narodila v roce 1977. Bora (Barunka) byla kníračí holčička zcela bezchybná. Cokoli se po ní žádalo, provedla rychle, přesně, dokonale. Vyhrála mnoho závodů v početné konkurenci, převážně německých ovčáků, téměř vždy stála na stupních vítězů. Milovala jakoukoli práci a bezmezně zbožňovala své lidi. Byla skvělou a spolehlivou průvodkyní, stále se pohybovala bez vodítka, kdekoli, na vesnici mezi množstvím zvířat, i v centru velkoměsta.
 
Bora přivedla na svět první Liščí vrh, stala se matkou mnoha pracovně nadaných jedinců, vynikajících nejen v povaze, ale i v exteriéru (sama byla vystavována pouze jedenkrát, a to na krajské výstavě, kde získala ocenění V1, VT, KV).
 
Několik potomků Bory pak nadále úspěšně působilo v Liščím chovu po mnoho dalších let a spolu se třemi dalšími zakoupenými středními černými knírači složilo následně ještě 19 zkoušek z výkonu, všestranných (stopa, poslušnost, obrana) a záchranářských.
 
 
 
 
Z tisku a TV (o závodních výsledcích našich kníračů)
 
 
Ery Lištička, syn Bory a jeden z pracovně nejúspěšnějších středních kníračů své doby: ZVV1, ZVV2, ZZP1, účastník Mistrovství ČR mládeže (majitel Jiří Zaňák)
 
 


Vyhledávání

p1019884.jpg

Doprovodná informace k fotografiím na tomto webu:

Kupírování uší je v ČR zakázáno zákony č. 246/1992 Sb. a č. 77/2004 Sb.. Všechny zde uvedené fotografie, logo, texty, tabulky atd. jsou majetkem chovatelské stanice Lištička nebo jsou legálně pořízeny a zveřejněny se souhlasem autorů nebo vlastníků. Žádné zde uveřejněné materiály nesmí být dále šířeny, v jakékoli podobě, bez souhlasu majitelů.

 

Luxusni stranky pro chovatele psu