Cvičíme Obedienci s kavkazským psem. 7 zásad pro úspěch.

 

Psala jsem vícekráte o obraně, také o agility s kavkazským psem. Ne však o poslušnosti. Zdálo se mi to zbytečné v domnění, že volí-li začínající psovod pro výcvik poslušnosti kavkazského psa cvičiště hodnocené mnohačetnými kladnými referencemi, každý výcvikář-trenér zde ví, že přístup k náročně cvičitelným psům (kterým psi kavkazští bezesporu jsou) a styl jejich tréninku by měl být odlišný od postupů obvyklých, k nimž běžně psovody vede, a které jsou dobře akceptovány naprostou většinou psů nejrůznějších plemen.

 

Výborní trenéři, opravdoví znalci, to skutečně vědí a proto se zachovají dvěma způsoby – buď s kavkazskými psy nepracují anebo se hodně důkladně informují na specifika výcviku zmíněných psů u specialistů. Obojí je výborná volba. Ovšem praxe ukazuje, že takových trenérů je málo. Většina je těch, kteří učí psovody pracovat se psy způsobem, na jaký jsou léta zvyklí, a ve frekvenci, s níž běžně u psů jiných plemen dosahují požadovaných, pěkných výsledků.

 

 

Proč často psovodi, ať již sami nebo vlivem chybného vedení trenérů, nedosahují úspěchu?

  1. Dril, vyžadování perfektního provedení cviků. Kavkazský pes to nesnese! U něho nechtějte doslovnou, bezchybnou poslušnost, chtějte ovladatelnost! Je to pes svobodomyslný a to příliš silně změnit nechtějte. Pracujte s lehkostí a nadhledem, zcela zapomeňte na tresty.

  2. Příliš mnoho cvičení. To, co u psů většiny plemen může být málo, je v případě psa kavkazského často moc. Dlouhé nebo přiliš časté tréninky jsou zbytečné, dokonce kontraproduktivní. Pamatujte – kavkazský pes je výrazně inteligentní, velmi rychle chápe a má dokonalou "sloní" paměť. Při správném přístupu pochopí jednoduchý cvik během jednoho až dvou zopakování. A nemusíte se bát, že do vzdálenějšího "příště" cokoli z nově trénovaného zapomene. Jiná věc je, zda se mu bude chtít. A to už záleží čistě na tom, jak svého psa dokážete motivat.

  3. Fyzické poškození. Na štěně jsou kladeny nepřiměřené požadavky: extrémně mnoho pohybu, přílišné opakování cvičení poloh, nevhodný povrch (tvrdý, kluzký), skoky... Pro optimální trénink je třeba přihlédnout ke stáří psa, masivnosti kostry, stavu končetin. Pes bývá často také v příliš "blahobytné" kondici. Cvičící kavkazský pes každého věku musí být štíhlý!

  4. Chybějící či nedostatečná motivace psa psovodem. Motivujte, motivujte, motivujte – to je alfa a omega počátku výcviku. (Postupně může motivace ubývat, nikdy však nesmí chybět úplně.)

  5. Nedostatečně individuální přístup. Zvlášť dnešní kavkazský pes je plemeno velice variabilní. Můžeme mít nadšeného, živého a kontaktního workoholika, který po pracovních aktivitách i tohoto rázu dychtí. Nebo psa, který je uzavřený do sebe, silně "svůj" a těžko motivovatelný. Ne s každým kavkazským psem má proto smysl výrazněji cvičit. Již při výběru štěněte je třeba volit jedince vhodného pro váš účel.

  6. Špatně zvolený čas tréninku. Jdete cvičit ve chvíli, kdy je pes naprogramován na odpočinek.

  7. Psovod není v psychické "pohodě". Tehdy netrénujte!

 

Jak poznáte, že je něco špatně?

 

Pes se začíná vyhýbat cvičení, tváří se unudeně nebo nejistě, je bez zájmu. Někdy přibudou lehké, zprvu jen těžko postřehnutelné náznaky agrese. V pozdějším věku, a pro nepečlivého pozorovatele v okamžiku zcela nečekaném, může přijít i jednoznačný útok. Nevyčítejte to psu, je to vždy chyba vaše (nebo vašeho trenéra). A v této chvíli může být, pro nezkušeného psovoda, na nápravu již pozdě.

 

 

Jak poznáte, že se psem pracujete přiměřeně?

 

Pes je nadšený, radostný nebo alespoň příjemně, mile naladěný, chce s vámi komunikovat. Ocas je nesený převážně nahoře nebo horizontálně, jen výjimečně velmi volně spuštěný. Sledujte kompletně mimiku, celkovou řeč těla (nesmí být napjaté). U štěněte musí být jasně vidět, že se na trénink těší, dospělý pes pak musí být minimálně pohodově vyladěn. Pak si můžete být jistí, že jste na správné cestě k tomu mít sebevědomého, skvělého psa, který vás poslechne rád a bude trvale dobře ovladatelný. Přesto mohou nastat situace, ve kterých hned neposlechne (S vědomím toho jste volili plemeno kavkazského pasteveckého psa. Chtěli jste psa se silnou vůlí, výrazně osobitého.).

 

Dodržíte-li vše uvedené, buďte si jisti, že cvičení vás bude oba bavit a s vaším psem vybudujete pevný, úžasně krásný partnerský vztah.

 

2019

 



Vyhledávání

p1016409.jpg

Anketa

Miniaplikace

Doprovodná informace k fotografiím na tomto webu:

Kupírování uší je v ČR zakázáno zákony č. 246/1992 Sb. a č. 77/2004 Sb.. Všechny zde uvedené fotografie, logo, texty, tabulky atd. jsou majetkem chovatelské stanice Lištička nebo jsou legálně pořízeny a zveřejněny se souhlasem autorů nebo vlastníků. Žádné zde uveřejněné materiály nesmí být dále šířeny, v jakékoli podobě, bez souhlasu majitelů.